Jsme tu pro to, aby lidé byli v práci spokojení

Čtvrtek, Srpen 17, 2017
Žaneta Konečná
Tři zedníci dostali stejnou zakázku a pustili se do práce. Jde kolem člověk a ptá se prvního, co dělá. Odpoví, že rovná cihly. Ptá se druhého a ten povídá, že staví zeď. Třetí zedník odpoví, že staví katedrálu. Kdybyste měli převzít jejich práci, kterým ze tří zedníků byste byli nejraději? A proč vlastně ráno vstáváte do práce? Je to proto, abyste vydělali peníze, nebo máte ještě nějaké další proč? Jaký je smysl toho, co děláte? My v EKS jsme si v březnu položili stejné otázky. Vyhradili jsme si celý den a všichni z týmu jsme se bavili o tom, proč vlastně děláme to, co děláme. Kde vidíme smysl. Co nás motivuje. Proč bychom jako EKS měli vůbec existovat? Jakou přidanou hodnotu přineseme lidem?

Odpovědi byly různé od toho, že jsme tu proto, aby lidé měli možnost vyjádřit v práci sebe sama až po to, že pomáháme lidem uvědomit si, že mohou dělat práci, která je bude bavit, a ve které budou využívat svých talentů. Když jsme se bavili ještě hlouběji a zjišťovali k čemu všechno, co děláme, vede, došli jsme po mnoha hodinách k závěru.

 

My jsme tu zkrátka proto, abychom lidem pomohli být v práci spokojení. Děláme kariérní poradenství. Pomáháme lidem objevit, ve které práci jim bude dobře, a zjišťujeme, jaké podmínky mají být splněné, aby tomu tak bylo. Firmám a organizacím zase pomáháme vybrat do týmu ty správné lidi, protože to je klíčové pro spokojenost celého týmu.  V kurzech pro kariérové poradce je naše motivace obdobná - chceme, aby i ostatní poradci uměli lidem pomoci najít cestu ke spokojené práci.

 

A proč na spokojenosti v práci záleží?

 

Práce je druhá nejčastější činnost, kterou děláme. Hned po spánku. Týden má 168 hodin, z toho potřebujeme průměrně 56 hodin spát a tak nám zbývá nějakých 112 hodin. Pro mnoho z nás práce vyplňuje více než 50% času života.   Když v ní trávíme tolik času, neměli bychom jen čekat, až bude pátek nebo dovolená.  I v práci bychom měli žít v souladu s naším životem a cítit se spokojeně. A my jsme tu pro to, abychom vám s tím pomohli.

 

Jak kariérové poradenství probíhá?

 

Každý klient přichází s nějakou jinou zakázkou. Někdo už ví, co si přeje v životě dělat, a potřebuje si ujasnit kroky, jak k cíli dojít (například pomoci s motivačním dopisem, CV, zjistit další možnosti, o kterých neví atp.).

Často k nám ale chodí lidé, kteří se ocitli na životní křižovatce. Z nejrůznějších důvodů nemohou nebo nechtějí dělat stejnou práci jako doposud, ale nemají představu, jaká práce by je naplňovala. K nám si pak přichází ujasnit, jaká práce je pro ně ta pravá a kde ji hledat.

S klienty probíráme, co je v práci bavilo a za jakých podmínek. Co je nebavilo a bralo jim energii. Bavíme se o tom, co jim jde, a hledáme jejich silné stránky a talenty, které mohou využít. Pracujeme také s bariérami a limity, kterým čelí. Při poradenství využíváme různé techniky, jako je práce s příběhem, motivační karty či techniky arte terapie. Učíme klienty sebereflexi a schopnosti rozhodovat podle toho, co vychází z nich samotných. Věříme totiž, že každý člověk sám nejlépe ví, co je pro něj správné. Někdy však potřebují pár správně kladených otázek, urovnat si myšlenky, nabourat zaběhnutě uvažování či jít trochu hlouběji za rámec běžného denního přemýšlení.

 

Cesta ke spokojené práci začíná u vás

 

Cesta ke spokojené práci není procházkou po zámecké zahradě. Nejdůležitější krok je rozhodnout se vůbec vyjít. Jakmile k tomu rozhodnutí dojdete, budete muset celou trasu ušlapat sami. Není žádný autobus, který vás tam zaveze. My vám pomůžeme k tomu, abyste si ujasnili, zda jdete správným směrem a jaká zastávka je pro vás ta pravá. Budeme u vás, když se vám nebude chtít pokračovat dál a dodáme vám energii. Pomůžeme vám znovu objevit vaše silné stránky a talenty. Každý je má, ale ne každý je umí správně používat. Když se to naučíte, nejenže vaše cesta bude víc plynout, ale rozhodně vás bude i více bavit.

 

Zaujalo Vás téma? Objednejte se na kariérový koučink!