Cesta za horizont kariérového poradenství právě začíná

Středa, Květen 5, 2021
Helena Košťálová
Jaký byl proces vydávání naší nové publikace? V čem je tato kniha jiná a jaké je její poselství? Nejen to se dočtete v novém rozhovoru Heleny Košťálové a Markéty Cudlínové, našich lektorek a editorek nové publikace, kterou budete mít možnost zdarma stáhnout nebo si vyzvednout v naší kanceláři na konci letošního června!

Od chvíle, kdy jsem zahájila práci na nové publikaci, uplynulo asi 18 měsíců. Za tu dobu proběhlo nesčetně schůzek, diskusí a brainstormingů: s mezinárodním i českým týmem, online i „naživo“. Nápady padaly na papír i do koše (odkud jsme je občas znovu vytahovali). Zažívala jsem přívaly energie a kreativního plynutí, i pocity frustrace, beznaděje a únavy. Všechno společně s mojí kolegyní a spolueditorkou knihy Markétou Cudlínovou. Minulý týden knihy dorazily ještě voňavé tiskařskou černí a zaplnily všechny poličky v našich kancelářích. Jaký je to pocit? A co nabízíme našim budoucím čtenářům? O tom jsem si povídala – s kým jiným, než právě s Markétou.

 

Tohle už je naše čtvrtá společná publikace ke kariérovému poradenství. Proč se vlastně pouštíš do psaní publikací pro poradce?

Markéta: Kariéroví poradci patří mezi klienty, se kterými se v rámci našich aktivit v posledních pár letech často potkávám. Často volají po praktických poradenských nástrojích, a protože u nás stále ještě není dostatek zdrojů v češtině, věřím, že právě naše publikace přinášejí v tomto směru cennou podporu. Navíc mě psaní odjakživa bavilo a v EKS jsem si uvědomila, že mě nabíjí i kreativní spolupráce – tedy možnost tvořit společně.

Helena: Tohle asi vidím hodně podobně. Jsem pozorovatelka a reaguji na to, co se kolem mě děje. Tak vznikl před lety i náš historicky první kurz pro kariérové poradce. A publikacemi reaguji na potřebu kolegů z praxe, kterou slýchám na kurzech -  mít „kolegu“ o kterého se mohou opřít, když cítí v praxi nejistotu; mít „inspirátora“, který laskavě posouvá vpřed; mít „partnera“ se kterým mohou vést diskusi; mít „zdroj“, ze kterého mohou čerpat – nápady, energii i chuť do další práce. A tohle všechno prací na publikaci současně získávám i já.

 

Byla tahle kniha pro tebe něčím jiná?

Markéta: Poprvé jsem měla možnost vyzkoušet si kromě samotného vymýšlení konceptu a tvorby textů i roli editorky. A ačkoliv jsme v minulosti již vydali knihy ve spolupráci, myslím, že tentokrát jsme se s počtem 18 autorů a autorek opravdu překonali. Takže sladit dohromady takové množství různorodých přístupů byla opravdová výzva.

Helena: Pro mě je „jiná“ vlastně každá kniha. V úvodních diskusích obvykle rekapitulujeme předchozí publikace a hledáme ještě jiný úhel pohledu, formu či téma. S ohledem na počet předchozích knih to přestává být snadné – a to je právě dobře. Doufám, že se nám podaří tuhle zkušenost předat i čtenářům – zkusit se podívat na „staré“ téma očima zvědavého dítěte.

 

Co je tvoje nejoblíbenější část a proč?

Markéta: I po sto padesátém pročítání knihy při následných korekturách a editaci jsem si vždy znovu dokázala užít články „Filosofické poradenství – jak zvládat úzkost a frustraci v proměnlivém světě“ a „Čím jednou budu? Podněty k přemýšlení pro znepokojené teenagery“. Krom pro mě sympatického stylu obou autorů mi je totiž blízké téma pokládání si otázek a snaha jít trochu pod povrch.

Helena: Mně se moc líbí grafická úprava Yvone Baalbaki a ilustrace Elišky Kerbachové. Myslím, že se jim podařilo velmi citlivě doplnit text i vizuálně „vypíchnout“ to podstatné. Ze zkušeností vím, že to u odborných knih není snadné. A mám radost z tzv. „kritických“ komentářů, tj. malých poznámek na okraji knihy či podnětů k zamyšlení, které jsme zakomponovali do všech článků. Pro mne představují další vrstvu poznání, ke které se mohou čtenáři vracet i později a intuitivně tak prohlubovat vlastní profesionalitu.

 

A teď naopak, kdybys vedla rozhovor ty se mnou, na co by ses mě zeptala?

 

Kdybys měla poselství knihy vyjádřit pomocí metafory „Tato kniha je jako…“ ,  jaká metafora tě napadá a proč?

Helena: Tato kniha je jako zbroušený krystal – zkusíš-li se skrz něj dívat na svět, bude se třpytit. A když s ním budeš otáčet, pokaždé uvidíš věci trochu jinak.

Markéta: Mě jako první napadlo: Tato kniha je jako tapas – k ochutnání nabízí pestré množství témat.

 

Co bys naší knize přála do života?

Helena: Aby se cítila být užitečnou, tedy aby si k ní čtenáři našli cestu, aby se k ní vraceli i opakovaně a postupně si z ní brali to, co právě potřebují.

Markéta: Aby v našich čtenářích probudila zvědavost a touhu dozvědět se více o tématech, která v knize otevíráme.

 

Děkuji ti za popovídání.

 

Kniha už je nachystaná v obou verzích – v klasické papírové i elektronické. Oficiální křest proběhne na mezinárodním online semináři 16.6. 2021 Jak se nezbláznit v bláznivé době – i kariérové poradenství může pomocipro nás to bude vyvrcholení projektu, tak se chceme s účastníky o tuto radost podělit. Kdo seminář nestihne, může knihu získat kdykoli později. Přeji příjemné čtení.