Každoroční prosincové dobrodružství

Úterý, Listopad 23, 2021
Dominik Fojtík
Což takhle dát si Vánoce? Jako příloha se podává stres, zmatek a nesplněná přání. Takové běžné prosincové menu. No jo, ale co když chceme k Vánocům jinou přílohu? Nemusíme přece chodit do restaurace zvané „Jakovždycky“ nebo „Tradičnívánočníshon“, ale můžeme si chutnější menu připravit i sami. Samozřejmě záleží, jaké suroviny máme k dispozici. A co když bude hlavní ingrediencí odolnost? Ta je k mání téměř neomezeně. Nahlédněte do své spíže.

Tradice, která kazí chuť Vánoc

Tak jako vlašské ořechy představují nezbytnou surovinu vanilkových rohlíčků, stres často považujeme za tradiční ingredienci Vánoc. Žijeme se zaběhnutou představou, že k Vánocům patří stres, jako k pirátovi patří rum. Ale věděli jste, že existovali i piráti abstinenti? O Vánocích že stres být nemusí? Mnohdy si ho vytváříme sami, protože je to už tradice stejně jako lití olova nebo krájení jablka. Zkuste si tento vzorec „Vánoce = stres“ přepočítat. Zapište si alespoň 10 slov, která vás napadnou, když se řeknou Vánoce. Ta slova, které ve vás vyvolávají spíše pozitivní emoce, si podtrhněte, ta spíše negativní přeškrtněte. Přesně tak to zkuste i s vaší pozorností. Zaměřte se spíše na to, na co se těšíte a co si můžete užít, než na to, co všechno ještě musíte zajistit pro dokonalé svátky. To, co krmíte pozorností, ve vás žije. Zkuste oživit to, co vám přinese radost.  

 

Zkuste přihodit i snítek laskavosti

Když se přece jen nějaká negativní myšlenka objeví, pohrejte si s ní. Pusťte ji k sobě, neutíkejte před tím, že vám není zrovna úplně příjemně nebo že vás čeká něco, čeho se bojíte. Nepřemýšlejte násilně o něčem jiném. Zpomalte, věnujte si chvilku pro sebe a snažte se zastavit neustálý kolotoč myšlenek. Vnímejte, co se ve vás právě odehrává. Pusťte k sobě všechny emoce, které se u vás objeví a dovolte si je prožít, dát jim alespoň chvíli pozornost. Když to uděláte, ony ustoupí na intenzitě a vznikne prostor k další práci. Snad nikdo není neustále šťastný, spokojený nebo sebevědomý a i tyto stavy jsou proměnlivé. Nevytvářejte si další pocity viny za to, že zrovna cítíte strach, úzkost či obavy. Spokojenost nevytvoříme odmítáním přirozených pocitů, ale vědomou prací s nimi a jejich přijetím.

 

Alergeny: podceňování se a past dokonalosti

Je důležité mít vědomí vlastní hodnoty a mít se rád i v těch momentech, kdy se nám nedaří. Představa, že něco nestihneme, spaluje naši mysl jak oheň louku při jarním vypalování trávy. Chceme-li prosinec bez stresu, pak slevme z našich požadavků na dokonalé Vánoce. Za okny krom vánoční hvězdy bude poletovat také covid a ten si nejspíš s dokonalými Vánoci nespojujeme. Není však v našich silách ho jen tak lusknutím prstu odstranit. Můžeme však pracovat s naší pozorností a vědomě se rozhodnout, že si Vánoce užijeme i bez dokonalosti.

 

Nakonec to obalte v nadhledu

A kde ho vzít? Zkuste spíž ve vaší mysli! Být odolný znamená mít nejenom vnitřní pevnost, ale i schopnost flexibility. Umět se přizpůsobit, dokázat reagovat na nečekané situace a zároveň se tím nenechat příliš rozhodit. Mít vybudovaný zdravý odstup a nadhled, který nám může poskytnout naše vnitřní přesvědčení, že zvládneme i další náročné situace. Protože víme, že jsme toho již předtím spoustu zvládli a že se můžeme spolehnout na naše silné stránky. Ty si můžete přijít zmapovat na individuální konzultaci a posílit tak vaši odolnost.