Křížovka k výročí 20 let EKS!

Pondělí, Červen 20, 2022
Jana Zbořilová
EKS slaví 20. narozeniny! U té příležitosti jsme si pro vás nachystali překvapení. Za tu dobu, co existujeme, se toho u nás i ve světě hodně událo. Dali jsme hlavy dohromady a připravili si pro vás křížovku. Otestujte si s námi své vědomosti a pokud tajenku vyluštíte správně, odměna vás nemine. Tajenku stačí následně zadat při vyplňování přihlášky na kurz do kolonky Poznámka. Sleva se vztahuje na jednodenní kurzy a uplatnit ji můžete do konce září 2022.

Křížovku ke stažení naleznete zde.

 
*písmeno CH zapisujte do dvou samostatných políček, tedy jako „C“ a „H“ 
 

Vodorovně

3. Zatímco svět se v roce 2005 vypořádával s hurikánem Katrina, Českou republiku zasáhla pohroma v podobě VyVolených a BigBrothera. Zajímalo by nás, jakou přezdívku měl vítěz reality show BigBrother David Šín?

 

7. Ačkoli by tomu dříve nikdo neuvěřil, Moravou se v červnu 2021 prohnalo tornádo. Češi projevili obrovskou solidaritu. Nejen, že spousta z nás jela do postižených obcí pomáhat, ale společně jsme vybrali více než 1,1 miliardy korun. A když je řeč o vysokých částkách, ve stejném roce bylo znovu otevřeno Národní muzeum. Rekonstrukce trvala 42 měsíců a stála 1,6 miliardy korun. Nás by zajímalo, jaký název neslo muzeum v roce 1818 při svém otevření?

 

9. Svět se možná bál konce světa připadajícího na 21. 12. 2012, ale u nás v ČR jsme asi věděli, že se tak nestane. Tak proč nezměnit název letiště? Ten se v anglickém jazyce registroval již 23. 12. 2011 na variantu „Vaclav Havel Prague International Airport“. Na český název se však neptáme. Zajímalo by nás, jestli víte, kdo/jaká instituce rozhodl/a o změně názvu letiště?

 

12. Dnes už si bez něj takřka neumíme představit život. V roce 2004 vznikla sociální síť Facebook. Ano, je to již 18 let. Je tu nová generace, která si nepamatuje život bez Facebooku. Nás zajímá, v jakém městě tato mediální služba vznikla?

 

14. Jak se jmenuje česká diverzně-umělecká skupina, která se v roce 2007 nabourala do vysílání české televize a během vysílání Panoramy promítala v panoramatické krajině atomový hřib?

 

16. Z jakého státu pochází první afroamerický prezident, zvolený v roce 2009, Barack Obama?

 

19. V roce 2002 zasáhly Českou republiku ničivé povodně. Jedním z pochmurných „maskotů“ se stal i lachtan Gaston, který po svém úniku ze zaplavené ZOO doplaval až do Lutherstadt-Wittenbergu. Tam pravděpodobně na následky vyčerpání zemřel. Následující léto 2003 se samici Báře neočekávaně narodilo mládě, Gastonův posmrtný potomek. Pamatujete si, jak se mládě jmenuje?

 

20. V roce 2017 náš svět opustila úžasná Věra Špinarová a v Kuala Lumpuru byl zavražděn bratr Kim Čong-una. Naše média ovšem zaplavila zpráva o propuštění Jiřího Kájínka. Stalo se tomu tak po 23 letech ve vazbě a fotky Kájínka opouštějícího vězení jsme viděli snad všichni. Vzpomenete si, od jaké značky bylo jeho zelené tílko?

 

21. Ani rok 2016 nebyl ve světě zrovna nejšťastnější. Ve Velké Británii proběhlo referendum o Brexitu a za oceánem vyhrál volby Donald Trump. Prezidentské volby v USA probíhaly tradičně v listopadu. Vzpomenete si ale, kdy byly vyhlášeny výsledky referenda o Brexitu?

 

 

Svisle

1.  V roce 2011 lidská populace překročila hranici 7 miliard, načež došlo k jaderné havárii Fukušima, ale také vyšla kniha 50 Shades of Grey (asi pro rozptýlení). Nás náš prezident Klaus se snažil proslavit i v rámci internetu a zábavných kanálů, kdy se pokusil o téměř dokonalou loupež pera. Při návštěvě kterého státu se tento incident stal? 

 

2. V roce 2022 se postupně začalo zapomínat na pandemii, ale bohužel začala světem otřásat válka na Ukrajině. U nás se začalo se stavbou linky metra D. Dojde tak k propojení sídlišť na jihu Prahy s centrem. To uleví dopravě na jednom z nejvytíženějších pražských mostů. Víte, o jaký most se jedná?

 

4. Kdo během mistrovství světa v hokeji v roce 2010 pronesl památnou větu: „Rachna, kachna, to to letělo!“ Stačí nám příjmení.

 

5. V roce 2003 proběhlo historicky první …… v České republice. Týkalo se otázky vstoupení České republiky do EU.

 

6. Nejmladší laureátkou Nobelovy ceny míru v roce 2014 se stala sedmnáctiletá Malála Júsufzajová. Z jakého státu pochází dívka, kterou kvůli jejímu podporování vzdělávání žen střelili do hlavy a krku ozbrojenci z hnutí Tálibán?

 

8. V roce 2013 se Evropská Unie rozrostla o jeden jediný stát. Vzpomenete si, o který šlo?

 

10. V roce 2020 naplno vypukla pandemie covidu-19 a v Americe začaly masivní protesty #blacklivesmatters po úmrtí Afroameričana George Floyda. Svět také opustil herec „naší generace“, Sean Connery. Jak se jmenoval jeho poslední hraný film, v němž ztvárnil hlavní roli? Stačí nám první slovo.

 

11. V Pákistánu byla v roce 2018 zadržena Češka Tereza H. Jak po letech víme, bylo prokázáno, že pašovala drogy. Vybavíte si, které drogy pašovala 9 kilo?

 

13. Rok 2015 byl v mnoha směrech velice tragický. Zemřel Nicholas Winton a islámští teroristé v lednu v sídle satirického magazínu Charlie Hebdo a jinde v Paříži zabili celkem 17 lidí. V listopadu udeřili teroristé znovu v rockovém klubu a na dalších místech, celkem zabili 129 lidí. Jak se rockový klub jmenoval?

 

15. Francii se rok 2019 doslova vypálil do vzpomínek, když velká část katedrály Notre-Dame lehla popelem. Jak se jmenuje největší ze zvonů katedrály, který (společně s většinou ostatních) nebyl požárem zasažen?

 

17. Z roku 2006 si většina z nás pamatuje dvě události. Ve své vile na pražské Lhotce byl zastřelen Mrázek a na televizních obrazovkách se objevili Účastníci zájezdu. Protože pochmurných otázek máme až až, tak se vás raději zeptáme, jaké* podšálky máte okamžitě vracet? (*ptáme se na barvu)

 

18. V roce 2008 vypukla velká hospodářská krize, film Milionář z Chatrče vyhrál Oscara za nejlepší snímek a milovníci Járy Cimrmana měli také možnost zhlédnout premiéru nejnovější Cimrmanovy hry. Jak zní druhá část názvu této nejnovější hry v DJC?