Originální recenze naší nejnovější knihy

Čtvrtek, Leden 27, 2022
Jane Artess
Přinášíme vám čtivou recenzi naší nejnovější publikace pro kariérové poradce s názvem „Cesta za horizont kariérového poradenství; kritická reflexe v praxi“. Je psaná formou rozhovoru a poslala nám ji naše spolupracovnice Jane Artess z anglické University of Derby.

Během větrného podzimního dne v nedaleké sborovně…

 

Molly

Co to čteš?

 

Jo

Jednu úžasnou knihu, která může inspirovat spoustu kariérových poradců a pomoct jim při práci. Její tři části jsou zaměřené na pohled poradců na svou vlastní praxi, na ty, se kterými pracují, ale také na kariérové poradenství v širším kontextu.

 

Molly

Páni! Zníš celkem nadšeně, jak to?

 

Jo

Líbí se mi už jen ten pohled na seznam autorů. To jsou samá velká jména ze světa kariérového poradenství! A taky proto, že to je napsané velmi čtivě. Přitom všechno je vědecky podložené a plné nápadů, jak vylepšit a rozšířit svou praxi.

 

Molly

A co ses zatím naučila?

 

Jo

Že cesta k tomu stát se kriticky reflektujícím poradcem leží v našem srdci!

 

Desmond

Tak to ale není nic nového, ne?

 

Jo

Je toho mnohem víc, než jen tohle! Kapitoly tě provedou teoretickou částí kritické reflexe, ale také jasně mluví o potřebě učit se z chyb, stejně tak jako z úspěchů, nebo o tom, jak se vypořádat s vyhořením prostřednictvím techniky “mindfulness”. Ale třeba také o tom, jak pracovat opravdu eticky, jak poznat nátlak a jak ho řešit.

 

Molly

Ale jak ti tohle všechno pomůže v kariérovém poradenství?

 

Jo

Spousta kapitol v knížce nabízí řadu konkrétních technik a cvičení. Otevírá taková témata, jako jsou “jak komunikovat s rodiči smysluplně”, “jak vytvořit komunitní podpůrné sítě”, “jak pomoci těm, kteří nevědí, co chtějí dělat” a “jak v poradenství využít digitální technologie”. A to ti teda povím – mladí lidé jsou digitálně schopní už od narození, zato já jsem proti nim naprostý digitální migrant!

 

Desmond

Jestli ty jsi digitální migrant, tak já jsem digitální dinosaurus!

 

Jo

To sedí! V každém případě, poslední kapitoly se mnou hodně rezonují. V postcovidovém prostředí všude vidíme více úzkosti, nejistoty, a změn. Autoři ukazují, jak se koncepty jako “pozitivní nejistota” a “filozofické poradenství” mohou stát právě těmi přístupy, které podpoří studenty pod tlakem. Zvažují, jak naložit s uprchlíky a imigranty, když víme, že čísla obou skupin nejspíš porostou, a to nejen kvůli klimatickým změnám.

 

Molly

Píšou tam něco o “green guidance”?

 

Jo

Jedna kapitola se týká udržitelných hodnot v kariérovém poradenství, jiná se zase konfliktu mezi potřebami jednotlivců a potřebami ekonomického systému. Kritická reflexe se dostává do popředí v mnohém, co jako kariérový poradci děláme, a pojmy jako nestrannost a transparentnost nabývají na významu.

Jo a najdeš tam i CRAAP test, podle kterého mohou poradci posoudit spolehlivost konkrétního zdroje informací.

 

Desmond

Cože tam najdeš?!

 

Jo

Budeš si to muset přečíst sám…

 

Molly

Ta knížka je pro Desmonda jak dělaná, že?

 

Jo

To rozhodně! Myslím, že bys ji využil. Tak mě napadá... oba dva ji můžete mít, a to úplně zadarmo pod tímhle odkazem!

 

Text v originále najdete na našem novém anglickojazyčném webu.

Přeložil: Martin Petráš