Pohovor už nemusí být váš strašák

Čtvrtek, Říjen 1, 2020
Dominik Fojtík
Všichni si v hlavě nosíme obraz sebe samého. Záleží jen na nás, zda má tento obraz pestré a syté barvy, nebo působí šedě a popelavě. Od ostrosti a jasnosti tohoto obrazu se odvíjí i naše sebeprezentace a úspěch při hledání práce. Mlhavé kontury přináší jen mlhavé výsledky. Jak tomuto sebeobrazu dodat barvy, které potenciálního zaměstnavatele zaujmou?

V čem jste dobrý/á?

Co se vám podařilo?

Proč bychom vás měli přijmout?

Jaké jsou vaše silné stránky?

 

Pro někoho tyto otázky z pohovoru představují noční můry, pro jiného příležitost. Příležitost, kdy lze potenciálnímu zaměstnavateli ukázat, že on/ona je přesně ta vhodná osoba pro danou pozici. Všichni můžeme místo děsivého vyptávání slyšet šanci k prokázání svých kvalit. Strašáky si z těchto otázek vytváříme sami. Proč?

 

  • Mluvit o svých silných stránkách považujeme za vychloubání.
  • Přípravě a sebepoznání věnujeme jen málo času.
  • Máme tendenci se porovnávat s ostatními a mnohdy vidíme jen „ty lepší“.
  • Bereme své úspěchy jako samozřejmost.
  • Nemáme zmapované své schopnosti, dovednosti a jejich projevy.
  • Neznáme hodnoty své, ani hodnoty organizace.
  • Naše obavy a limitující přesvědčení nám pokřivují vlastní sebeobraz.

 

Nenarodili jsme se černobílí. Naopak, barev máme spoustu. Představují naše různé schopnosti, dovednosti a zkušenosti. Jenže sebeobraz v naší hlavě má tendenci časem blednout. Kariérové poradenství a kariérový koučink ho umožňuje zpřesnit a vykreslit. Můžeme mu dodat jasné a zářivé barvy, zrestaurovat ho, abychom ho dokázali jasně popsat i druhým.

 

Životopis představuje část tohoto sebeobrazu, převedenou na papír. Dobře zpracované CV nám může otevřít dveře k úspěšné kariéře. Když do těchto dveří vstoupíme, záleží už jen na nás samotných, nakolik pestrá bude paleta naší sebeprezentace. A kouzlo úspěchu se skrývá v přípravě.

 

Existují dovednosti, jejichž hodnota časem nemizí. Každý si některé z nich během života osvojí. A protože máme všichni jedinečné zkušenosti, máme i jedinečnou kombinaci těchto dovedností. To vytváří náš jedinečný obraz, který může mít nevyčíslitelnou hodnotu. Obraz, který by ani da Vinci nebo Picasso nevytvořili. A čím lépe ho budete znát, tím větší máte u pohovoru výhodu. Budete se umět lépe prezentovat, pocítíte jistotu, umlčíte myšlenky na neúspěch. Otázky, které vás dříve strašily, vám najednou dají šanci zaujmout a prokázat svou výjimečnost.

 

Přestaňte podceňovat své schopnosti a zkušenosti. Zkuste vykreslit opravdový a pestrobarevný sebeobraz vaší osoby a pohovor už pro vás nebude představovat strašáka. Nevíte-li, kde začít, rádi vám pomůžeme při kariérovém koučinku, případně na kurzu Mapování kompetencí, kde odhalíte vaše silné stránky. Pestré barvy vašemu obrazu můžete dodat také na kurzu Režisérem vlastního života.