Promluvte si se svým stresem! Prozradí vám, jak na něj

Úterý, Říjen 3, 2017
Ivana Šindlerová
Tak začal podzim. My, kteří jsme nejen pracujícími lidmi, ale také rodiči, už máme za sebou většinu zběsilých nájezdů do papírnictví, nákupy nových teplákových souprav, sešitů i učebnic. Kroužky jsou víceméně zařízené a děti už se smířily s tím, že je třeba se zase učit. A jak se tak situace stabilizuje a zajíždíme do vyjetých kolejí, pohlédneme do dáli a pomalu se nám do mysli začínají vkrádat dušičky a pak Vánoce. Také máte pocit, že každý rok je nějak rychlejší? Před nedávnem jsme teprve schovávali zimní kabáty, a teď abychom je už zase hledali. Do toho práce, partneři a partnerky a alespoň jedna těžce vydobytá hodina jógy nebo tenisu týdně. Zkrátka všudypřítomná, nikdy nekončící honička.

Většina z nás už má naučené fráze jako: „nestíhám“ nebo „jsem ve stresu“ a další stupeň téhož „já se z toho zblázním“. Jenže, my se nezblázníme a dále se budeme snažit všechno zvládat a štvát se. Jeden by řekl, že stres se stal běžnou součástí našeho života. Ale chyba lávky. Stres je totiž starý jako lidstvo samo. Kdybychom tento mechanismus neměli ve výbavě, asi by už lidstvo vymřelo. V minulosti bylo smyslem stresu pomoci nám přežít, varovat nás před nebezpečím. V současné době mají stresory zpravidla méně co do činění s přežitím, ale o to více jsou spojeny s otázkami úspěchu, zvyšováním životního standardu, naplněním vlastních očekávání nebo očekávání jiných. Hlavním důvodem stresu tak nemusí být pouze fakt, že nestíhám. Často je to právě pocit nedostatečnosti, který nás žene do dalších úkolů. Jindy zase strach z toho, že pokud někomu řeknu NE, tak jsem špatný a tak dále.

 

Na kurzu stres managementu v EKS budete mít možnost se se svým stresem důkladně seznámit. Nejde zdaleka o běžný kurz, kde se řeší pouze příčiny a důsledky stresu či relaxační techniky. Je to sebezkušenostní kurz s možností nahlédnout hlouběji do sebe a hlavně přijít na to, co by každému individuálně mohlo s jeho vlastním stresem pomoci. Někdy je to zvýšená asertivita, jindy větší přijetí sebe sama, u dalšího pak více odpočinku a lepší plánování. Kurz proběhne 6. 11. od 9 do 15 hodin. Více informací a náplň kurzu najdete zde.

 

Přijďte si promluvit se svým stresem. Budete překvapeni, co se od něj všechno o sobě dozvíte!