Hledání práce po třicítce

Změna kariéry po „třicítce“ – mission impossible nebo nová příležitost?

Pátek, Leden 8, 2021
Eva Kavková
Uvažujete o změně povolání, nebo jste o práci přišli a máte strach, že po třicítce už nebude hledání práce tak snadné, jako to bylo po škole? Nenechte se odradit! V dnešním článku vám dáme několik tipů, co můžete udělat proto, abyste uspěli i v hledání práce v jiném oboru.

Za poslední rok se u mne sešla celá řada klientů a klientek, kteří řešili podobný problém. Po té, co řadu let úspěšně rozvíjeli svoji kariéru a dosáhli řady úspěchů, najednou přišel zlom. Buď o práci přišli v důsledku coronavirové pandemie, anebo je už přestala uspokojovat. Měli pocit, že už dosáhli všeho, co chtěli, dále se nerozvíjí a chtějí zkusit něco nového.

 

Jak se ale hledá práce s čtyřicítkou na krku a v období rostoucí nezaměstnanosti? Opověď je nasnadě. Není to nic jednoduchého a je třeba vytáhnout všechny zbraně, které máte ve svém arzenálu! Zvlášť když odcházíte z manažerské pozice a rádi byste získali obdobný post v jiném oboru, ve kterém nemáte tolik zkušeností. Personalisté mají tendence posuzovat uchazeče a uchazečky jednoduchou optikou.
Splňuje všechna kritéria na tuto pozici? Bereme.
Nesplňuje (i když má řadu jiných předností)? Šup s ním na asistentské místo.
Je mu/jí ale přes 30? No tak to v žádném případě, na taková místa obsazujeme pouze studenty či čerstvé absolventy… .

 

Co tedy můžete udělat pro to, abyste přesto uspěli?

 

  • Budujte síť užitečných kontaktů. Ne vždy musíte projít výběrovým řízením (kde je navíc velmi těžké projít prvním sítem, zvláště když chcete změnit obor), a někdy stačí doporučení či zmínka od známého (právě se nám uvolnilo … místo a jak tě znám, tak by ses na tu pozici ideálně hodil/a). Dostanete se k zajímavějším nabídkám, které navíc nemusí být inzerované v nabídce zaměstnání.

 

  • Přistupujte k svému životopisu kreativně – upravte ho na míru té pozici a firmě, kam se hlásíte. Představte si, že držíte v rukou baterku a nasvěcujete ta místa, která si myslíte, že jsou pro vašeho budoucího zaměstnavatele klíčová. Vytáhněte na světlo to, co nejvíce odpovídá pozici, kterou chcete získat. Zbytek zestručněte na maximum.

 

  • Jazyk je důležitý. Při popisu své praxe využijte termíny a obraty, kterým váš budoucí zaměstnavatel dobře rozumí a které nejspíš každodenně používá. Bude si připadat jako doma a vaše šance na úspěch tak vzrostou.

 

  • Pokud musí personalista přemýšlet nad tím, co jste přesně dělali na vaší poslední pracovní pozici, tak jste prohráli. Buďte tedy konkrétní a adresní, vyhněte se vágním či prefabrikovaným popisům, které naleznete v každé příručce.

 

  • Pokud jdete do jiného oboru, se kterým máte opravdu malou zkušenost, popřemýšlejte nad tím, co všechno vám může na nové pozici, se kterou nemáte konkrétní pracovní zkušenost, pomoci. Nebudete přece začínat od nuly a vaše dosavadní znalosti a zkušenosti přenesete do nového kontextu, kde je využijete jiným způsobem.

 

A především, udržujte si pozitivní mysl a nenechte se odradit neúspěchem. Vaše cesta nemusí být snadná, ale kdo vytrvá, ten zdolá každou překážku.

Tak tedy, hodně štěstí!