Ohlédnutí za zážitkovým seminářem EKS

Pátek, Listopad 23, 2018
Eva Kavková
Co potřebuje kariérový poradce ke svému štěstí a spokojenosti? Znát různé techniky a vědět, jak pracovat s klienty, co funguje a co nefunguje, je důležité. Ale ještě důležitější je být v klidu a v pohodě. Protože poradce sám o sobě je ten nejklíčovější nástroj v poradenství. Byť se na to často zapomíná.

Jak zvládnout klienty, jejich přání a požadavky, úkoly od vedení, nároky, které na nás klade rodina, nároky, které klademe sami na sebe a ještě být v pohodě? To je tak trochu nadlidský úkol. A kde vůbec začít? Tak třeba na semináři, který jsme minulý týden pořádali a kde se sešlo přes padesát sociálních pracovníků a pracovnic, výchovných i kariérových poradců a poradkyň, pedagogů a pedagožek.

 

Jaké tipy a rady zde zazněly? Co můžeme udělat pro psychickou a ve svém důsledku i fyzickou pohodu sebe i svých klientů a klientek?

 

Krok jedna – naslouchat svému tělu. To si většinou řekne, kdy toho má už dost, jen my ho ignorujeme. Únava, opakované nemoci, byť i tak banální jako třeba rýma či kašel, oslabená imunita, to vše jsou jasné signály, že je třeba ubrat plyn a zvolnit. Nehonit se jako Ferrari, když náš vnitřní motor jede rychlostí škodovky, jak trefně poznamenala terapeutka a lékařka Tereza Hodycová.

 

Krok dva – odhalit své vnitřní stresory. Co mne vnitřně pohání a motivuje? Jak se dívám na práci a na odpočinek? Jaké vzorce chování a přesvědčení si s sebou nesu ze své rodiny? Jak se u nás doma přistupovalo k práci? Někdy totiž ani nepotřebujeme nad sebou bič vedení s neúprosnými termíny a novými a novými úkoly. Sami sebe honíme a zavalujeme prací, protože odpočinek je přece pro lenochy.

 

Krok tři -  nebýt vždy perfektní. Dokonalost stojí někdy velkou námahu i čas a upřímně, ocení to někdo? Je to vždy a za všech okolností potřeba?  Chce to po mně někdo, nebo jsem si já nastavila tak vysoká měřítka?  Sil nemáme nazbyt a je třeba s nimi nakládat velmi účelně a hospodárně.

 

Krok čtyři -  naučit se být čas od času nedostupný. Moderní technologie jsou lákavé. Jsme vždy a všude dosažitelní, každý se nám dovolá, emaily můžeme řešit nejen po cestě do práce v tramvaji, ale v klidu z domova, mimo pracovní dobu či o víkendu. Nic nás to přece nestojí, jen rychle odpovíme na jeden, druhý, třetí email, vyřídíme ještě jeden telefonát. Hranice mezi prací a volným časem se stírají a my vlastně nikdy nevypínáme. Pořád jsme v pohotovostním modu. Neumíme relaxovat.

 

Další rady a tipy pro práci se stresem vám dáme na 8hodinovém kurzu Jak zvládat stres a mít víc prostoru na seberealizaci a 24hodinovém kurzu stress managementu pro pedagogické pracovníky nebo je najdete v naší nové příručce pro kariérové poradce, kterou můžete získat zdarma zde.

 

Veškeré prezentace ze semináře si můžete stáhnout pod odkazy uvedenými níže:

Eva Kavková - úvodní prezentace

Helena Košťálová - Odvrácená tvář trhu práce

Tereza Hodycová - Psychosomatizace a dopad stresu na zdraví člověka

Renata Hovorková - Cesta klienta se záznamem k práci

 

Fotografie naleznete na našem Facebookovém profilu.